Mensenkennis

de H van Hersenkwarten

Iedereen weet dat mensen een linker- en een rechter hersenhelft hebben. Links staat voor logisch-rationeel, rechts voor emotioneel-creatief. Je kan die hersenhelften verder onderverdelen in kwarten: zo krijg je het hersenkwartenmodel van Ned en Ann Herrmann:


wat-hersenkwart

feiten
geld
carriere
capaciteit
kwaliteit
productie
positie


waarom-hersenkwart

missie (richting/doel/perspectief)
creativiteit / innovatie
kunstzinnigheid
integratie
risico's
visie
inspiratie

hoe-hersenkwart

methode
procedures / processen / regie
kwaliteitsbeheersing
planning en control
afmaken / aflevering
taak
middelen


wie-hersenkwart

emoties
(persoonlijke) ontwikkeling
spiritualiteit
muzikaliteit
lerende organisatie
integriteit
(klant)relaties


Uit onderzoek blijkt dat die verschillende hersenkwarten verschillende eigenschappen aansturen. Zo stuurt je rechteronderkwart bijvoorbeeld je relaties aan, en je linkerbovenkant je productiviteit en je handigheid met geld. Uiteraard heeft ieder mens vier hersenkwarten, maar mensen hebben wel verschillen in dominatie tussen die kwarten. Zo hebben vrouwen gemiddeld een beter ontwikkeld gevoelskwart of ‘wie’-kwart, en mannen een beter ‘wat’-kwart.
Leuk en misschien verrassend: mannen en vrouwen scoren qua dominantie in de andere twee kwarten vergelijkbaar: zij zijn gemiddeld niet creatiever of controlerender dan de andere sekse. Maar een lid van een creatief team van een reclamebureau zal hoger scoren in het rechterbovenkwart, en de gemiddelde ambtenaar scoort goed in het links-onder kwart.

Nodeloos om te zeggen: het een is niet beter dan het ander. Je hebt alle typen mensen nodig. En je irritatie naar bepaalde typen mensen zegt waarschijnlijk iets over het feit dat die mensen een hersenkwartdominantie hebben die anders is dan de jouwe (meestal het diagonaal tegenover liggende hersenkwart).
Dat betekent dat je dus nog het een en ander van hen kan leren.
Dit is waarschijnlijk de reden dat 80% van de relaties bestaat uit diagonaal tegenovergestelde hersenkwarttypes. Mensen hebben blijkbaar de neiging (onbewust) om niet een copie van henzelf als partner uit te zoeken, maar juist een aanvulling. Maar dat maakt de zaken niet gemakkelijker, want in tijden van grote vreugde of juist stress trekken beide partners zich terug in hun favoriete hersenkwart, en zij frustreren elkaar daarmee.

Overigens kan je dit model ook op organisatieniveau gebruiken. Sommige afdelingen (bijvoorbeeld de strategische clubs) hebben voorkeur voor de twee bovenkwarten. De juridische afdeling zal het accent linksonder leggen. Het rechteronderkwart wordt vaak schromelijk verwaarloosd in organisaties: een bron van veel ellende. En verder hebben veel organisaties niet de onbewuste neiging die relatiepartners wel hebben: zij zoeken geen aanvulling maar juist steeds bevestiging door hun personeel te selecteren op dat waar ze al goed in zijn. Daardoor hebben veel organisaties last van 'hersenkwart-bias' en tegenover liggende witte vlekken: de medische faculteit zit meestal linksboven in het rationele kwart maar mist vaak het emotionele kwart, waar het buurthuis weer goed in is, maar die zijn weer vaak niet goed in handig controleren en organiseren, waar het accountantskantoor meester in is maar die herhalen zichzelf ieder jaar omdat ze weinig innovatief zijn, wat het trendwatchers-adviesbureau weer wel heeft, maar die worden weer uitgelachen door de rationele onderzoekers van het ingenieursbureau, etc. etc..

Tot welke hersenkwart voel jij je het meest aangetrokken? Of zijn dat er meerdere?

Ben je je er van bewust dat je alle vier hersenkwart-eigenschappen nodig hebt om goede resultaten in je leven en werk te kunnen halen?
Als je zelf wat mist, hoe of met wie vul je die eigenschappen dan aan?